Dobet Gnahoré + Fatoumata Diawara

Eventet har redan varit
Dobet Gnahoré (Elfenbenskusten)& Fatoumata Diawara (Mali)

OBS! Kom i tid då första konserten startar klockan 20.00!

UTSÅLT!

Dobet Gnahoré

Med tanke på Dobets bakgrund och uppfostran, är det ingen överraskning att hon är en sådan självklar artist. Dobets far, Boni Gnahoré är själv en mästertrumslagare, skådespelare och sångare som är väl respekterad över hela Elfenbenskusten, där Dobet är född och uppvuxen.

Hennes far var en av originalmedlemmarna i den inflytelserika konstnärskolonin Village Ki-Yi M’Bock, som bildades 1985 i Abidjan, den livliga huvudstaden i Elfenbenskusten. Dobet anses allmänt vara en av samtida afrikanska musiker mest spännande talanger.

Dobet Gnahoré häpnar sin publik med sin starka scennärvaro, talande melodier och kraftfulla sång. Hennes mångsidiga musik flyter från känsliga ballader till dansanta up beat spår. Dobet skriver och sjunger på flera språk och musiken innehåller en mängd olika rytmer och stilar. Hon sjunger på det inhemska ivorianska språket Dida och Malinke, samt på wolof (Senegal), Fon (Benin), lingala (Kongo), och Xhosa (Sydafrika).
”Denna blandning är ett sätt att ta mig tillbaka hem, till den mångfald som jag håller nära mitt hjärta”, säger Dobet.

Fatoumata Diawara

Sångerska och gitarrist från Mali, vars röst, porlande gitarrspel och mjuka melodier påminner en del till stilen om landsmaninnan Rokia Traoré.

I tonåren flyttade Fatoumata till Frankrike för att skapa sig en karriär inom teater och film. Hon medverkade i ett flertal filmer och har även arbetat med en gatuteatertrupp, men fann sitt sanna kall när hon tog upp gitarren och började skriva låtar. Född i Elfenbenskusten till maliska föräldrar och uppvuxen i södra Mali, växte hon upp med Wassoulou musiken, en stil som anses vara en av de viktigaste förfäderna till blues.

Hon är en av det växande antal musiker som arbetar med ett slags ”pan-folk” sound som innehåller influenser från över ett brett Afro-västerländska kulturella spektrum.
Diawara sjunger på sitt hemlands Wassoulou-språk, men att förstå det exakta innehållet i låtarna är inte nödvändigt för att njuta av dem. Melodierna och rytmerna själva är nog.

Denna konsert är stående.

Stockholm

Vill du ha mer information kring spelningarna och vad som gäller på spelningen?

Frågor & Svar