Habib Koité

Asha Ali

Eventet har redan varit
I samarbete med Selam presenteras Habib Koite, en av Malis största och mest kända musiker. Habib kombinerar sin intima och avslappnade sång med sitt unika gitarrspel där han stämmer instrumentet enligt den pentatoniska skalan och sedan spelar på öppna strängar – som man gör på en kamale n’goni. Resultatet är ett slags all-malisk musik som speglar Habibs eget öppna intresse för all slags musik.

Habib Koité föddes 1958 i en musikalisk familj. 1982 tog han examen från Bamako National Institute of Arts och bildade ett par år senare sitt band Bamada tillsammans med en grupp barndomskamrater. Namnet ”Bamada” är ett smeknamn för invånarna i Malis huvudstad Bamako, och ordet betyder ungefär ”i krokodilens mun”.

Habibs gitarrspel kännetecknas av unika drag: sången är mjuk och intim med varierande och modulerade rytmer och melodier. Han förenar olika stilar och skapar ett slags all-malisk musik som speglar hans eget öppna intresse för all slags musik. 
Tillsammans med sitt band Bamada har Koité släppt ett antal framgångsrika och kritikerrosade album, medverkat på The Late Show med David Letterman och i stora tidningar som People och Rolling Stone!

Support: Asha Ali
Sedan 2006 har Asha Ali format sin musik och blivit en kraft att räkna med. Hon är inte den som skyndar fram sina alster utan låter musiken ta sin tid att komma fram. Hennes självbetitlade debutalbum Asha Ali satte henne på den svenska musikkartan med bland annat en nominering till årets artist på P3 Guld-galan.

2009 släppte hon det hyllade albumet Hurricane med två flitigt spelade singlar och 2014 kom det senaste albumet Loud and out of place. Asha Ali hade nyligen en av huvudrollerna i den hyllade och älskade svenska uppsättningen av teaterföreställningen A raisin in the sun som fick den svenska titeln En druva i solen.

Stockholm

Vill du ha mer information kring spelningarna och vad som gäller på spelningen?

Frågor & Svar