Aevestaden (SWE/NOR)

Eventet har redan varit
Norsk-svenska trion Ævestaden, aktuella med andra fullängdaren Solen var bättre där kommer till Nalen med ljudlandskap som räds varken det klara, smutsiga, elektroniska eller traditionella.

“Ævestaden – moderne folkemusikk på sitt aller beste” – PULS

Norsk-svenska trion Ævestaden är långa koraler, moderna texter, poplåtar och ett ljudlandskap som inte är rädd för vare sig det klara, smutsiga, elektroniska eller traditionella. Aktuella med sitt andra fullängdsalbum Solen var bättre där (september 2023) på skivbolaget Supertraditional kommer Ævestaden till Nalen fredag den 8 mars 2024.

Ævestaden debuterade med albumet Ingen mere gråter på Heilo, Grappa 2021. För albumet vann trion Folkelarmprisen i öppen klass. Med det traditionella och det moderna sammankopplat, naturligt, fick gruppen snabbt en plats på folkmusikscenen. De har bland annat 2022 släppt en samarbets-EP med indiebandet Benedikt, “Jag är sen igen”, på Koke Plate. Ævestaden har hörts på bland annat By:Larm, Førdefestivalen, VillVillVest, Festspillene i Bergen och på Midgardsblot. Utanför Norge och Sverige har de även spelat i Polen, Frankrike, Skottland, England och Tyskland och Danmark.

”Lille speil på veggen der, hva er heitest i Norge her? Svaret er, merkelig nok vil du kanskje si, blantannet norsk tradisjonsmusikk i moderne drakt.”Dagbladet

Deras varierande instrumentkombinationer, med lyror, fiol, kantele, sång, mungiga och elektronik, öppnar upp en unik ljudbild när tidlösa harmonier och lager med minimalistiska motiv skapar en öppen och atmosfärisk värld.

“En karg, avskalad klangvärld som rör sig mot en närmast reducerad enkelhet, gränsande mot en naivism med omtagningar och upprepningar.”Magnus Östnäs (Lira Musikmagasin)

Låtarna handlar om det medvetna och det undermedvetna — det världsliga och det heliga — om liv och död. Här skildras de stora känslorna; allt från en intensiv bön om att få inträde i Guds rike och önskan om att någon, någon gång, ska tänka på dig om kvällarna. Albumet Solen var bättre där omfamnas av en genomgående och drömmande längtan tillbaka till en tid då allt var bättre än det är nu.

Trion är även aktuell som mottagare av NOPA-stipendiet 2022 och har synts i TV-programmet NRK Scenen.

”Ikke verken pop eller jazz. Bare moderne, god og spennende folkemusikk.”Arild Rønsen (PULS)

Kenneth Lien – kraviklyra, mungiga, sång
Levina Storåkern – ko-horn, fiol, kantele, sång, elektronik
Eir Vatn Strøm – sång, kraviklyra, elektronik

Denna konsert är stående.

OBS! Det finns flera oseriösa biljettsidor som köper upp biljetter och säljer i andra hand till ett oskäligt högt pris. Köp därför alltid din biljett via vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare. På så sätt är ni säkra på att betala korrekt pris samt att biljetten är giltig. För att köpa och sälja biljetter säkert i andrahand, hänvisar vi Ticketswap.

Stockholm

Vill du ha mer information kring spelningarna och vad som gäller på spelningen?

Frågor & Svar