Country Got Soul

Eventet har redan varit
Nalen & Rootsy Music Presenterar: COUNTRY GOT SOUL 2-3 FEBRUARI

Nu är hela startfältet släppt! 2-dagarsbiljetterna är slut, men det finns endagsbiljetter till både fredag och lördag kvar!

Country Got Soul kommer att förvandla hela Nalen till en levande arena för country och americana. Under två dagar och på tre scener kommer publiken bjudas på musik från ett flertal talanger inom genren. För mer information om festivalen, spelschema och annat kul, håll er uppdaterade här!

FREDAG 2 FEBRUARI:

– Magnus Carlson med Jesper Lindell och hans band –
Magnus Carlson, som i decennier frontat Weeping Willows, gjorde succé med “Den långa vägen hem” år 2017 – albumet rosades i media och gick rakt in på topplistans förstaplats. Därefter följde en utsåld klubbturné och en omfattande sommarturné runtom i landet. Nu har Magnus, efter noggrant övervägande och letande efter de rätta musikerna hittat det han sökt för sitt nya projekt.

– Jag har länge planerat att göra ny soulig musik på svenska. Det tog mig bara en stund att lista ut hur och med vilka musiker. I våras fick jag chansen att se Jesper Lindell och hans band i Göteborg. Konserten var suverän och bandet underbara! Jag bjöds även upp på scenen och tillsammans sjöng vi The Temptations låt “My Girl”. Där och då visste jag att jag hittat de jag ville göra min nya skiva tillsammans med. Och bandet ville gärna göra musik med mig också, berättar Magnus Carlson.

Jesper Lindell, som även spelar med Scarlet Rivera under Country Got Soul, och hans band är inne i en intensiv period med en rad singlar, en EP och inte mindre än två album. I januari 2022 släpptes albumet ”Twilights”, som hyllats i svensk och internationell press. Med över hundra spelningar i Sverige och runt om i Europa sedan releasen av “Twilight” i mars 2022, håller Jesper Lindell och hans band på att etablera sig som några av Europas hetaste på rock och soul-scenen – med ett rykte om att vara kanske Sveriges mest organiska och bästa liveband just nu.

– Det är soul, country och soulig country på svenska. Välbekant men ändå exotiskt. Det är Brunnsvik, Tennessee. Eller Memphis, Dalarna. Albumet kommer ut i höst och då åker vi äntligen ut på turné hela gänget. Det kommer att bli så roligt och bra, hälsar Magnus Carlson.

– Ole Kirkeng –
Efter att ha bott och arbetat i New York, turnerat i USA och Europa som musiker i grammynominerade Courtney Marie Andrews band och gjort en support-turné med Molly Tuttle, återvände Ole Kirkeng hem till Norge. Lärotiden i USA utvecklade inte bara honom som musiker. Genom att lyssna och lära av några av de allra bästa i skrået, är Kirkeng nu en högkompetent låtskrivare och storyteller. Så när han efter fem år i Staterna kom hem 2021, tog han snabbt en plats på den norska musikscenen. Hans debut-EP ”Rocking Chair” vann Spellemannsprisen (Norges Grammis) i kategorien Country samma år. Första fullängdaren ”Still Not Lost” kom i år och har hyllats samfällt av norsk och internationell press.

Med sin musik för Kirkeng en dialog med lyssnaren – beskriver vardagens magi och utmaningar på ett sätt man lätt kan relatera till, lyriskt och tidvis humoristiskt, med vardagsnära karaktärer, scener och historier. En välbalanderad blanding av klassiskt amerikanskt singer/songwriter-materiale och en luftig indierock-sensibilitet.

– Our Man in the Field –
Engelska Our Man In The Field aka Alex Ellis följer upp 2020 års album ”The Company of Strangers” med nya ”Gold on the Horizon” som släpps 3 november. Elva spår producerade och mixade av Tucker Martine (Modest Mouse, Rosanne Cash, case/lang/veirs) i Flora Recording and Playback i Portland, OR. ”The Company of Strangers” gavs ut av svenska etiketten Rocksnob och i samband med det turnerade Our Man In The Field flitigt i Sverige. Nu kommer de äntligen tillbaka med ett gäng nya låtar i kappsäcken.

– Jesper Lindell och Scarlet Riviera –
På festivalens första dag välkomnar Country Got Soul favoriten Jesper Lindell – men den här gången får det vanliga bandet stanna hemma. Istället utgår Jesper från EP:n ”Windows Vol. 1” och tar med sig ett mindre och mer lågmält band med Magnus Olsson (trummor), Anton Lindell (bas) och Rasmus Fors (keyboards). Bandet får även med sig extraordinär förstärkning av den amerikanska fiddlern Scarlet Rivera. Rivera som en gång på 70-talet stoppades på en gata i New York av Bob Dylan. Han hade sett att hon bar på en fiol och bjöd omedelbart in henne till en session. Detta resulterade i en medverkan på den legendariska Rolling Thunder Revue-turnén, och Rivera satte i allra högsta grad sin prägel på Dylans klassiska album ”Desire”. Konserten blir en blandning av Jespers eget material och låtar som Scarlet varit med på under sin karriär, med tyngdpunkt på Dylan och Desire.

– Lizzie No –
Man skulle kunna hävda att New York-artisten Lizzie No gör Americana eftersom hennes musik hämtar kraft och inspiration från blues, country och folk, och hon jämförs ofta med namn som Allison Russell, Rhiannon Giddens och Adia Victoria. Men No har betydligt mer indierock-influenser och det gör att alla jämförelser haltar. Man skulle kunna hävda att Lizzie No är en protestsångare. Som queer, svart kvinna i dagens USA är det en kraftfull protestaktion att bara ställa sig på scen. Men hennes sånger är lika ofta personliga och självutlämnande som de är politiska och allmängiltiga. Framför allt kan man hävda att Lizzie No är en enormt begåvad låtskrivare och artist som är i snabb utveckling. Något som nya plattan ”Halfsies” visar med all tydlighet.

Spelschema lördag Country Got Soul

LÖRDAG 3 FEBRUARI:

– Israel Nash –
Först ut i startfältet är ingen mindre än den hyllade musikern Israel Nash, vars hjärtskärande låtar och kraftfulla röst har fängslat fans världen över. På en intim spelning i Nalen Bar, för de allra mest dedikerade entusiasterna, presenterade Nash i somras sitt kommande album. Med detta färskt i bagaget är det nu dags för turné – och det är med självklarhet som Israel Nash presenteras som en av headlineakterna under Country Got Soul.

– Jobi Riccio –
Jobi Riccio föddes och växte upp i Colorado och fick tidigt ett passionerat intresse för country och folk. 2019 vann hon NewSong Music Competition och prister var tid i en inspelningstudio. Grunderna spelades in snabbt, men sedan satte pandemin käppar i hjulet. Stråkar, blås, keyboards är adderade av vänner och bekanta, än här och än där. Sakta men säkert föll pusselbitarna på plats och slutresultatet blev det briljanta debutalbumet ”Whiplash”, som släpptes i september 2023. En platta som fått amerikanska kritiker att jubla.

– Two step med Ward Hayden –
Vi återupplivar Nalen som danspalats! Men den här gången får swingen stanna hemma och istället är det Country Swing som gäller! Ward Hayden spelar musik och dansar two step i klassiska Harlem. För er som inte är bekanta med dansstegen sen innan, oroa er inte! Country Got Soul kommer även bjuda in danslärare att lära ut two step, så alla som får feeling kan vara med!

Ward Hayden är en amerikansk singer-songwriter och med rötter i Boston, Massachusetts. Han har blivit känd för sin förmåga att blanda traditionell country med moderna influenser och på sätt skapa en unik och medryckande musikstil. Perfekt för dans, med andra ord!

– Iron Country Sisters –
Iron Country Sisters debutalbum ”The Blue Hidden In” imponerar på många sätt. Nio riktigt starka låtar i och en snygg, smakfull produktion i gränslandet americana/nutida country. Men det som gör att till något utöver det vanliga är Rösterna! De tre systrarna Rautamaa har alla röster som på egen hand går rakt in i själen, men när de harmonierar med varandra blir det ren och oförfalskad magi. Tre röster som matchar varandra perfekt! I fem år har de ägnat sig åt musiken professionellt, men sjungit tillsammans har de gjort i hela sitt liv. Och det hörs sannerligen, stämmorna sitter där de ska.

Och ja, som kanske någon redan gissat… Iron Country Sisters kommer från Finland, Helsingfors närmare bestämt. Genast börjar man som lyssnare leta efter en finsk ton eller särprägel. Finsk vemod? Nja, vemod verkar vara en universell känsla som man hittar lite varstans och det är omöjligt att peka på någon särskilt finskt inslag i Iron Country Sisters musik. De verkar i en amerikansk tradition, men de har en alldeles egen ton och identitet. Inte för att de kommer från Finland utan för att de är Iron Country Sisters!

– Mira Ray –
Mira Ray har florerat på Stockholms mindre scener till och från under de senaste 10-15 åren, bland annat som körledare till hyllade Powerballadkören och under sista året som gitarrist och körsångerska till David Ritschard. David har presenterat henne som “Vita Bergens Emmylou” och visst hörs både countryn och powerballaderna igenom hennes proggiga rockpop. EPn, Age of Aquarius, som är inspelad i Studio Cobra och producerad av Darwood Music släpptes den 26 augusti. Mira Ray debuterar som soloartist med en EP som började ta form efter hon fick sparken, separerade och blev stormkär. Låtarna handlar om att våga släppa taget, lyssna på intuitionen och om väntan på sitt livs kärlek.

– Dylan Earl –
När East Nashville och Austin gentrifieras i rasande takt och blir för dyrt och för trångt att bo där för musiker, får man helt enkelt börja leta på annat håll. I Ozark-bergen i Arkansas finns en vital musikscen och i spetsen för den hittar man Dylan Earl, som gav ut sitt andra album. ”Squirrel in the Garden” på Rootsy Music-etiketten i hela Europa. Nu har han släppt ytterligare ett album, ”I Saw the Arkansas” så det lär bjudas på en hel del nya låtar.

Med reservation för ändringar i artist- och spelschema.

Denna konsert är stående.

OBS! Det finns flera oseriösa biljettsidor som köper upp biljetter och säljer i andra hand till ett oskäligt högt pris. Köp därför alltid din biljett via vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare. På så sätt är ni säkra på att betala korrekt pris samt att biljetten är giltig. För att köpa och sälja biljetter säkert i andrahand, hänvisar vi Ticketswap.

Stockholm

Vill du ha mer information kring spelningarna och vad som gäller på spelningen?

Frågor & Svar