Sona Jobarteh (GMB)

Stockholm Jazz Festival 2024 på Nalen – Sona Jobarteh, Afrikas första kvinnliga kora-spelare som blandar traditionell västafrikansk och gambisk musik med afropop och blues.

Hon är Afrikas första kvinnliga kora-spelare och blandar traditionell västafrikansk och gambisk musik med afropop och blues. När Sona Jobarteh anländer på svensk mark är det Stockholm Jazz Festival och Nalen som har den stora äran att öppna portarna för denna magiska sångerska och kora-spelare.

Sona Jobarteh är född i London i en av Mandinkas fem kora-spelande griot-familjer. Sonas farfar Amadu Bansang Jobarteh och hennes kusin Toumani Diabaté är båda legendariska utövare av det 21-strängade instrumentet som av tradition spelas av män. Sona Jobarteh bryter den traditionen.

Jobarteh har spelat instrumentet sedan hon var tre år gammal. I vuxen ålder har hon studerat cello, piano och harpsichord vid sidan av koran. Andra plattan Fasiya släpptes 2011 och blev startskottet för hennes rykte som koraspelare. Det dröjde till 2022 innan andra fullängdaren Badinyaa Kumoo kom.

Sona Jobarteh har spelat med bland andra Oumou Sangaré, Ballaké Sissoko och Toumani Diabaté, skrivit filmmusik och uppfunnit ett nytt instrument, en blandning mellan den stora koran och det mindre instrumentet ngoni som hon kallar Nkoni.
Sona Jobartehs scennärvaro är elektrisk och med sitt spel och sin sång på Mandinka har hon erövrat en stor publik världen över med sitt starka budskap om jämlikhet, kärlek och respekt.

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan den 11 och 20 oktober 2024. Årets festival presenterar stora namn såsom Bill Frisell och Sona Jobarteh. Stockholm Jazz Festival är en inomhusfestival som huserar på över femtio scener varje år och besöks av cirka 30 000 stockholmare under sina tio dagar. Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se.

Denna konsert är stående.

OBS! Det finns flera oseriösa biljettsidor som köper upp biljetter och säljer i andra hand till ett oskäligt högt pris. Köp därför alltid din biljett via vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare. På så sätt är ni säkra på att betala korrekt pris samt att biljetten är giltig. För att köpa och sälja biljetter säkert i andrahand, hänvisar vi Ticketswap.

Gör ett stopp i stans mysigaste kvarterskrog – vår alldeles egna Nalen Restaurang innan eller efter konserten. Boka bord här.

Stockholm
Köp biljett

Vill du ha mer information kring spelningarna och vad som gäller på spelningen?

Frågor & Svar